21. 6. 2016

Kinečko na kopci 21.6.2016: Diplomacia (2014, Francúzsko/ Nemecko)

ČSFD - celkové hodnotenie 73%
IMDb - 7,1 z 10


Obsah


  •  25. srpna 1944 Spojenci vstupují do Paříže. Krátce před úsvitem se německý vojenský místodržitel Paříže Dietrich von Choltitz chystá vykonat krutý příkaz Adolfa Hitlera, a to vyhodit do povětří pýchu všech Francouzů – hlavní město Paříž. Všechny mosty a historické budovy jsou již podminované, ale Paříž stále stojí a vyčkává. Z jakého důvodu Dietrich von Choltitz odmítá splnit Führerův rozkaz, i navzdory jeho bezmezné věrnosti Německé říši? Má v tom prsty švédský konzul v Paříži Raol Nordling anebo sám generál mění názor?(Film Europe)
  •  Noc z 24. na 25. srpna 1944. Osud Paříže je v rukou generála von Choltitze, vojenského guvernéra Paříže, který plánuje na Hitlerův rozkaz francouzské hlavní město zničit. Generál pochází z rodiny pruských vojáků a nikdy neváhal splnit jakýkoli rozkaz. O tom všem přemítá švédský konzul Nordling, když stoupá po tajném schodišti, jež vede do generálova pokoje v hotelu Meurice. Mosty přes Seinu a nejdůležitější památky v Paříži - Louvre, Notre-Dame a Eiffelova věž - jsou podminovány a připraveny k odstřelu. Konzul použije všechen svůj diplomatický um a pokusí se generála přesvědčit, aby rozkaz ke zničení města nevykonal.(Festival francouzského filmu)
  •  25. augusta 1944 Spojenci vstupujú do Paríža. Krátko pred úsvitom sa nemecký vojenský miestodržiteľ Paríža Dietrich von Choltitz chystá vykonať krutý príkaz Adolfa Hitlera, a to, a to vyhodiť do povetria pýchu všetkých Francúzov – hlavné mesto Paríž. Všetky mosty a historické budovy sú už podmínované, no Paríž stále stojí a vyčkáva. Z akého dôvodu Dietrich von Choltitz odmieta splniť Führerov príkaz, aj napriek jeho bezhraničnej vernosti Nemeckej ríši? Má v tom prsty švédsky konzul v Paríži Raol Nordling alebo sám generál mení názor?(Film Europe)

Hodnocení uživatelů


Ocenění

  • vítězství
  •  
  • nominace

César Awards


Pozri tiež - Wikipedia (EN)

Žiadne komentáre: