23. 3. 2017

Kinečko na kopci 21.3.2017: Obsluhoval som anglického kráľa, Dráma / Komédia / Romantický / Vojnový, Česko / Slovensko / Nemecko / Maďarsko, 2006, 120 min

Obsluhoval som anglického kráľa

  • Česko 

    Obsluhoval jsem anglického krále

  • Německo 

    Ich habe den englischen König bedient

  • (další názvy)
Drama / Komedie / Romantický / Válečný
Česko / Slovensko / Německo / Maďarsko, 2006, 120 min

  •  Tématem Hrabalova slavného románu je životní dráha číšníka, později hoteliéra a nakonec cestáře v době politických zvratů první půle dvacátého století. Mnohokrát v životě pocítí, že jím druzí opovrhují pro malý vzrůst, pro sympatie k Němcům, pro jeho češství, proto, že má původ odloženého dítěte, i pro osobitou životní filozofii. Nikdy však nezatrpkne, neoplácí nenávistí, nemstí se. Touží po bohatství a uznání ve své profesi, touží po milující ženě - ale dostává se mi jich jen krátce. Není uznán ani jako árijec, ani jako milionář...(oficiální text distributora)
  •  Zestárlý Jan Dítě opouští na počátku 60. let komunistické vězení, kde strávil téměř patnáct let za to, že byl milionář. Zatímco se usazuje v sudetském pohraničí jako cestář, rekapituluje svůj dosavadní život... Z prodavače párků se drobounký Dítě vypracoval přes pikolíka v restauraci U Zlatého města Prahy a číšníka v hotelu Tichota až do pražského hotelu Paříž, kde ho jemným finesám řemesla učil vrchní Skřivánek, který jednou obsluhoval anglického krále. Dítě shodou okolností obsluhuje u stolu habešského císaře a dostane od něj řád. Sen o vlastním luxusním podniku a vlastní ženě se Dítěti paradoxně splní až díky kolaboraci s nacisty. Po triumfu tak nevyhnutelně následuje pád, spojený však s vědomím zralé moudrosti. Ve své už šesté hrabalovské adaptaci vypráví Jiří Menzel příběh „malého velkého muže", který vždycky nějak prokličkuje nebezpečnými úskalími středoevropských dějin. Úspěšně přitom zachovává poetiku předlohy a nezůstává nic dlužen divácké sdělnosti.(MFF Karlovy Vary)

Celkové hodnotenie:


Hodnocení uživatelů


Ocenění

  • vítězství
  •  
  • nominace

Berlinale IFF

Český lev


Pozri tiež:

3 komentáre:

Renca povedal(a)...

Ahojte!
Podla mna celkom verne a opisne spracovanie Hrabala v obrazoch...
Na mna zbytocne velmi sexisticke a hoci to Hrabal tak aj nejako napisal, na sexe, hodovani, popijani nas Menzel previedol castou nasej historie...ale ovela menej poetickejsie ako to bolo v knihe...co si pamatam...
Tuzil byt bohaty...a robit to co robili ostatni...?!?...hmm?!
Mlady hrdina (Dite) vs Kaiser neboli pre mna presvedcivi ako ta ista osoba, ktora zostarla...
Huba bol fajn!
...a uz som si spomenula, preco sa mi zdalo, ze som to uz videla....bola som na tom kedysi v Prahe v divadle!
Ale Postriziny v podani dua Hrabal-Menzel mam velmi rada a vyhravaju u mna na celej ciare v tomto suboji!!
Renca

Dana povedal(a)...

Dana
Fuha, tsak to je fundovany komentar, dobraaa
Ja musim konstatovat, ze aj ked som si mnohe veci nepamatala, celkove sa mi Menzelo-Hrabal opat velmi pacil.Krasne zrkadlo cechov, doby, vôbec ludi.
Verlka spokojnost.
Dana

Blogger povedal(a)...

Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

Výměna kdekoli - Váš čas je drahý. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

Otevřené obchody na eToro: 227,651,647