4. 4. 2017

Kinečko na kopci 3.4.2017: Tri dni Kondora (Thriller / Dráma / Krimi USA, 1975, 117 min)

Tri dni Kondora

  • USA 

    Three Days of the Condor

  • český 

    Tři dny Kondora

Thriller / Drama / Krimi
USA, 1975, 117 min

  •  V oddělení CIA, krytém jako historická literární společnost, pracuje mladý literární vědec Joe Turner. On a jeho spolupracovníci se zaobírají čtením brakové literatury, aby odhalili, zda se někde neobjevují náznaky úniku informací ze CIA, hledají nové informace a nápady. Joe jednoho dne po návratu z oběda najde všechny své spolupracovníky zavražděné. Pod svým krycím jménem Kondor informuje o události centrálu, ale potom mu přijde na rozum, že v ohrození života může být i on...(oficiální text distributora)
  •  V jednom z oddělení CIA, krytém jako historická literární společnost, pracuje mladý literární vědec Joe Turner. Spolu s dalšími pracovníky studují brakovou literaturu, aby odhalili, zda se někde neobjevují náznaky úniku informací ze CIA, současně pro její potřeby hledají nové informace a nápady. Když se Joe jednoho dne vrátí z nedalekého bistra, kde byl pro jídlo, nalezne všechny své spolupracovníky zavražděné. Pod svým krycím jménem Kondor informuje o šokující události centrálu a rychle pochopí, že o život jde i jemu... Napínavý thriller vznikl volně podle knížky Jamese Gradyho Šest dní Kondora (která vyšla i česky). Film vznikl na popud hollywoodské hvězdy Roberta Redforda, představitele hlavní role zaměstnance CIA Joea Turnera, který si za partnerku vybral Faye Dunawayovou pro úlohu fotografky Kathy a režií pověřil svého dlouholetého přítele Sydneyho Pollacka.
    Snímek patří do série politických filmů, jež vznikaly ve Spojených státech v 70. letech po tom, kdy byla odhalena aféra Watergate (jako známé tituly Pohled společnosti Parallax, Rozhovor, Všichni prezidentovi muži). Dodnes neztratil nic na své působivosti.
    Za pozornost stojí herecké obsazení vedlejších postav. Vedoucí pracovníky CIA Higginse a Wabashe hrají známá hollywoodská hvězda 50. a 60. let Cliff Robertson a významný divadelník John Houseman. Výraznou figuru profesionálního zabijáka tu vytváří bergmanovský herec Max von Sydow. Ještě upozorněme na výbornou hudbou skladatele Davea Grusina.(Česká televize)
  •  Mladý literárny vedec Joe Turner pracuje pre CIA. Jedného dňa po návrate z obeda nájde všetkých svojich spolupracovníkov zavraždených. Pod svojím krycím menom Kondor informuje o udalosti centrálu, ale potom mu napadne, že i on sa môže nachádzať v ohrození života...(STV)

Celkové hodnotenie:

Hodnocení uživatelů


Ocenění

  • vítězství
  •  
  • nominace

Oscars

  • 1976 - Střih

Golden Globes


Pozri tiež:

2 komentáre:

Dana povedal(a)...

Po opakovanom pozerani v tom mam chvilku jasno.
Redford ako vzdy uzasny, politika ako vzdy smrdi. Stale sa na to da pozerat.
Dana

Renča povedal(a)...

Celkom pekna politicka drama...a na tu dobu podla mna aj dost akcne a napinave, pamatam si ho este z mladosti!!!...a ako hovori Danka - Redford uzasny! Ani som nevedela, ze on vlastne inicioval natocenie tohto filmu.
Renca