15. 11. 2017

Kinečko na kopci 20.11.2017: Baba z ľadu (Drama / Komedie / Romantický Česko, 2017, 106 min)

Baba z ľadu

  • Česko 

    Bába z ledu

  • anglický 

    Ice Mother

Drama / Komedie / Romantický
Česko, 2017, 106 min

  •  Po stretnutí s otužilcom Broňom začína ovdovená Hana pozvoľna meniť svoj stereotypný život, ktorý sa dosiaľ točil výhradne okolo jej dospelých synov, neviest a vnúčat. Zatiaľ čo šesťdesiatnička Hana prežíva love story, tradičné víkendové obedy v rodinnej vile strácajú na idylickosti a postupne sa dostáva na povrch, že každý z hrdinov má nejaké tajomstvo. Haniným nečakaným spojencom sa stáva vnuk Ivánek, ktorý si zamiloval nielen svojrázneho Broňu, ale aj jeho sliepku Adélu a otužileckú komunitu na brehu Vltavy. Príbeh rozkrývajúci zložité vzťahy medzi príslušníkmi troch generácií prináša nádej, že život možno vziať do vlastných rúk v akomkoľvek veku.(Febiofest)
  •  Tragikomický príbeh šesťdesiatničky Hany, ktorá po smrti manžela žije sama v rodinnej vile. Jej utiahnutý život narúšajú najmä tradičné nedeľné návštevy rozhádaných rodinných príslušníkov – dvoch dospelých synov a ich rodín. Zo stereotypného kolobehu dní a opakujúcich sa bežných starostí sa začne pomaly dostávať až po tom, ako náhodne stretne svojrázneho Broňu, ktorý ju zoznámi so svojimi priateľmi z klubu otužilcov a odhalí jej pitoreskný svet otužovania. Hana postupne prekonáva strach z ľadovej vody a nebráni sa ani novovznikajúcej láske k Broňovi. Jej úniky z rodinnej vily sú čoraz častejšie a jej nečakaným spojencom sa stáva vnuk Ivánek, ktorý si obľúbil nielen osobitého Broňu, jeho svojrázny a originálny štýl života, ale aj komunitu otužilcov na Vltave. Ukáže sa, že každá z postáv ukrýva nejaké osobné tajomstvo. Film osobitého českého tvorcu Bohdana Slámu vznikol v česko- francúzsko-slovenskej koprodukcii.(Art Film Fest)
  •  Po setkání s otužilcem Broňou (Pavel Nový) začíná ovdovělá Hana (Zuzana Kronerová) pozvolna měnit svůj stereotypní život, který se doposud točil výhradně kolem jejích synů (Marek Daniel, Václav Neužil), snach (Petra ŠpalkováTatiana Vilhelmová) a vnoučat. Zatímco šedesátnice Hana prožívá love story, tradiční víkendové obědy v rodinné vile ztrácejí na idyličnosti a postupně vyplouvá na povrch, že každý z hrdinů má nějaké tajemství. Haniným nečekaným spojencem se stává vnuk Ivánek, který si zamiloval nejen svérázného Broňu, ale i jeho slepici Adélu a otužileckou komunitu na břehu Vltavy. Příběh rozkrývající nelehké vztahy mezi třemi generacemi přináší naději, že život lze vzít do vlastních rukou v jakémkoli věku.(Falcon)
  •  Lze ještě v pokročilém věku vykročit z rutiny a dát životu nový směr? Šedesátileté Haně (Zuzana Kronerová) dá nečekaný impulz setkání s vrstevníkem Broňou (Pavel Nový), jenž ji nadchne pro otužování. To se ale nelíbí Haniným dospělým synům (Václav Neužil a Marek Daniel), kteří obětavou ženu nestoudně využívají. Vidina nového milostného vztahu s nonkonformním otužilcem, jehož na rodinný oběd doprovází slepice Adéla, dá však Haně konečně sílu změnit zavedené pořádky...(MFF Karlovy Vary)

Celkové hodnotenie:


Hodnocení uživatelů


Ocenění

  • vítězství
  •  
  • nominace

Tribeca FF

  • 2017 - Bohdan Sláma (Nejlepší scénář v zahraničním filmu)
  • 2017 - Bohdan Sláma (Nejlepší zahraniční hraný film)

Pozri tiež:

Žiadne komentáre: