15. 11. 2016

Kinečko na kopci 15.11.2016: Červený kapitán (Krimi / Thriller Česko / Slovensko / Poľsko, 2016, 115 min)

Červený kapitán

  • Česko 

    Rudý kapitán

  • Polsko 

    Czerwony Kapitan

  • anglický 

    The Red Captain

     (festivalový název)
Krimi / Thriller
Česko / Slovensko / Polsko, 2016, 115 min

  • Příběh se odehrává v horkém létě roku 1992, půl roku před rozdělením Československa. Mladý detektiv Richard Krauz se dostává k novému případu – na hřbitově byla vykopána mrtvola kostelníka Kloknera s hřebíkem v hlavě. Krauz zjišťuje, že za jeho umučením stojí bývalá StB a nikdy nenalezený spis zachycující zločiny kněží, na jehož základě StB církev vydírala. Případem posedlý Krauz se vydává napříč rozpadajícím se Československem hledat muže, ke kterému vedou všechny stopy: Rudého kapitána, specialistu na „konečné" výslechy. Krauz však není sám, kdo ho hledá...

3 komentáre:

Duski povedal(a)...

Priznám sa, že mne sa film páčil. Oceňoval som na ňom najmä vynikajúce dobové reálie, príjemnú, nevtieravú ale pasujúcu hudbu a najmä vynikajúco zachytené dusné ovzdušie začiatku deväťdesiatych rokov, charakterizované o.i. adaptáciou starých štruktúr na čele s bývalou ŠtB na nové pomery. Na príbeh som nepozeral prizmou porovnávania s knižnou predlohou, ale ako na samostatný dramatický detektívny útvar, ktorý nebol prvoplánovo priehľadný, skôr naopak, ale to už k dobrej detektívke patrí, nie ?

Anonymný povedal(a)...

Prekvapivo kvalitna "detektivka". Akcne, napatie az do poslednej minuty. Trochu komplikovany scenar, vela postav a mien nie s celkom jasnym zasadenim do deja. Slabsia kvalita zvuku a dabingu, repliky zanikali v hluku pozadia, miestami nesynchronizovany dabing. V kazdom pripade film zaujal temou a spracovanim porovnatelnym s holywoodskymi akcnymi filmami.

Ľubo

Renča povedal(a)...

Uff! Na to, že to bol slovenský film, tak akčnosťou ma príjemne prekvapil - normálne,že porovnateľný s americkými "akčákmi" -aj strih sa o to snažil, aby tam nebolo zbytočne veľa balastu a vyznelo to akčne - ale pre mňa to už v tomto prípade bol taký "hair cut", že to bolo až na hranici pochopenia deja .... a skoro aj zápletky!...
Takže - fajn detektívka, až ma mrazí, že je to založené na skutočných faktoch, super triky s reálnou Bratislavou devätdesiatych rokov....ale bez toho aby som nesedela v hľadisku s čitateľmi predlohy od DD,ktorý mi objasnili mená postáv a ich miesto a úlohu v deji, tak by bol môj zážitok len trojštvrtinový!!! :)
R